Botilbud Malling
Projektet indskriver sig i konteksten som små kvartershuse og leder tanken hen på den klassiske landsby organiseret langs en bygade med en kerne af offentlige funktioner placeret i form af et fælleshus.
Den humane landsbyskala i nærområdet med 1-2 etager respekteres og fortsættes med disponeringen af 4 boligklynger i én etage med klassisk gavlmotiv, samt fælleshuset der disponeres over to etager. Skalaen nedbrydes yderligere ved at dele boligklyngerne op i mindre saddeltagshuse, bestående af 2 til 3 boliger -som individuelle ”parcelhuse”. De 4 boligklynger indeholder tilsammen 32 handicapboliger til voksne borgere med udviklingshæmning og et varierende støttebehov.
De enkelte boligklynger fremtræder som små intime bykvarterer organiseret langs bygaden med fælleshuset og de fælles opholdsrum som markante fixpunkter i nærmiljøet. Fællesrummene i boligklyngerne er disponeret som små skulpturelle ”byhuse” med øget rumhøjde og lanternelys og vil fremstå som markante fikspunkter i bebyggelsen mod bygaden og i samspil med fælleshuset. Arkitektonisk opleves de enkelte klynger således ved deres orientering og samt farvevariation på ankomstfacaderne altid unikke inden for den overordnede materialemæssige helhed. De 4 boligklynger er alle disponeret efter samme enkle hovedkoncept. Boligerne placeres på 3 sider omkring en central funktionskerne og det fælles køkken-alrum der henvender sig mod bygaden.
Mens boligklyngerne i sin skala og arkitektur finder inspiration i typisk tæt/lav boligbyggeri, rummer fælleshuset andre arkitektoniske værdier og elementer, som mere understreger de mere offentlige og udadvendte funktioner. Huset er derfor udformet som et udadvendt byggeri i 2 etager, et aktivt bydelshus, der bliver et fixpunkt i nærområdet. Fælleshuset disponeres enkelt og ligefremt omkring en indre torvedannelse i stueplan med ovenlys der trækker naturligt dagslys helt ind i bygningen. Omkring torvedannelsen grupperes lærings- og aktivitetsrum i varierende størrelse på begge etager.
Det landskabelige hovedgreb består af to stærke landskabstræk, i form af ”Bygaden” og ”Parken”. Disse to landskabstræk binder bebyggelsen sammen internt, og skaber en smuk overgang til omgivelserne, så hele bebyggelsen indskriver sig flot i konteksten. Bygaden er det fælles uderum, mens Parken er rammen om hele bebyggelsen, med en aktivitetssti som det samlende element.
- Sted
- Serinedalen, Malling
- Omfang
- 3200m2
- Bygherre
- Aarhus Kommune
- Team
- Sweco Danmark, ARKPLAN landskabsarkitekter
- Ydelser
- Konkurrenceforslag
- År
- 2022